geschiedenis-vr

1800: De eerste poging tot Virtual Reality

In deze tijd worden panoramische schilderijen gemaakt. Dit zijn grote schilderijen die om je heen lopen, zodat je het gevoel krijgt dat je ergens anders bent. Het is niet hetzelfde als Virtual Reality nu, maar wel een eerste stap. .

1920: De eerste vluchtsimulatoren

In de luchtvaart worden de eerste simulatoren ontwikkeld. Piloten kunnen hiermee oefenen zonder echt te vliegen. Dit lijkt nog niet op Virtual Reality, maar het idee is vergelijkbaar.

1930: De eerste VR-bril

De Pygmalion’s Spectacles is de eerste bril die lijkt op Virtual Reality. De bril laat holografische beelden zien en gebruikt ook geur en gevoel om de ervaring echter te maken.

1962: De Sensorama

Morton Heilig ontwikkelt de Sensorama, een grote kijkdoos waarin alle zintuigen worden geprikkeld. Het apparaat heeft geluid, een breed beeld, een bewegende stoel en zelfs geuren. Dit is een grote stap richting Virtual Reality.

1968: De eerste echte VR-headset

Ivan Sutherland en Bob Sproull ontwikkelen de eerste VR-headset, de Head Mounted Display (HMD). Omdat het apparaat te zwaar is, moet het aan het plafond worden opgehangen. Daarom krijgt het de bijnaam Het zwaard van Damocles.

1970-1980: Investeringen in VR-simulatoren

Het Amerikaanse leger investeert veel geld in vluchtsimulatoren voor piloten. In 1978 maakt Andrew B. Lippman de eerste digitale simulatie van een stad: de Aspen Movie Map.

1984: De Data Glove

Jaron Lanier ontwikkelt een speciale handschoen, de “Data Glove.” Hiermee kan iemand een computer besturen. Later wordt deze technologie gebruikt in Virtual Reality.

1985: NASA en de VR-werkplek

NASA ontwikkelt een systeem met twee schermen, één voor elk oog. Dit lijkt op de huidige Virtual Reality-brillen.

1987: De term Virtual Reality wordt populair

Jaron Lanier, oprichter van VPL Research, maakt de term Virtual Reality bekend. Dit is ook het eerste bedrijf dat VR-brillen verkoopt.

1991-1993: De eerste VR-games

Het systeem Virtuality wordt ontwikkeld. Dit zijn VR-games die je kunt spelen in arcadehallen.

1993: Sega’s mislukte VR-headset

Sega ontwikkelt een VR-headset en maakt vier games. Maar het product wordt nooit verkocht aan consumenten.

1995: Nintendo’s Virtual Boy

Nintendo brengt de eerste echte VR-bril uit: de Virtual Boy. Het apparaat werkt zonder televisie. Maar de bril wordt geen succes.

2011: Onderzoek naar VR en het lichaam

Wetenschappers gebruiken VR-avatars om een buiten-het-lichaam ervaring te onderzoeken.

2012: Oculus Rift op Kickstarter

Palmer Luckey start een campagne op Kickstarter om Virtual Reality populair te maken. Dit wordt een groot succes.

2014: Grote stappen voor VR

Facebook koopt Oculus Rift voor 2 miljard dollar. Virtual Reality krijgt hierdoor veel aandacht. Coolminds maakt de eerste 360-graden video om mensen met pleinvrees te helpen. Coolminds maakt het mogelijk om Virtual Reality-video’s direct in Google Chrome te bekijken, zonder extra programma’s.

1987: De term Virtual Reality wordt populair

Jaron Lanier, oprichter van VPL Research, maakt de term Virtual Reality bekend. Dit is ook het eerste bedrijf dat VR-brillen verkoopt.

2015: VR in Therapie en Zorg

Virtual Reality wordt gebruikt in therapie. Bijvoorbeeld bij Virtual Reality Exposure Therapy (VRET). Dit helpt mensen hun angsten stap voor stap te overwinnen. Coolminds ontwikkelt het platform Vrendle. Dit is een bibliotheek met 360-graden video’s voor therapie, training en ontspanning in de zorg.

2016: VR-brillen voor consumenten

Virtual Reality wordt steeds populairder. Bedrijven brengen VR-brillen uit voor het grote publiek.

2019: Draadloze VR voor therapie

Vrendle introduceert Vrendle GO, een VR-systeem zonder snoeren of computers. Dit maakt Virtual Reality makkelijker te gebruiken in therapieën.